Celkový počet zobrazení stránky

streda 26. apríla 2017

Dunaj & Seina




Ahojte!

Keď sa povie ,,Paríž", väčšina ľudí si vybaví Eiffelovu Vežu a nie je mu cudzie ani slovo Seina.
Ako nás už v škole učili, Seina je rieka, ktorá preteká severným Francúzskom.
Kto sa čo - to učil na základnej škole, ani slovenský umelec menom Emil Boleslav Lukáč so svojím známym dielom Dunaj a Seina, by nemal byť pre Vás novinka.

Presne na to som myslela, keď som sa prechádzala po moste a obdivovala Paríž. Na tú báseň. Ale nie v tom slovazmysle ak Emilko, práve naopak. Že ak sa pozerám na Seinu, či Notre Dame, nevzbudzuje to vo mne pocit, že som v cudzej Zemi a neviem sa dočkať návratu domov (Emilko študoval v Paríži, no domov mu chýbal viac než čokoľvek iné a práve to bol dôvod vzniku tejto básne).Vzbudzovalo to vo mne pocit, že aké malé je Slovensko, aká obrovská je Zem, koľko veľa kultúr tu máme a že ja som vlastne iba v Paríži, 2-3 hoďky lietadlom a ako si myslím, že ďaleko som.
 Že čím ďalej idem, tým viac ďalej ma to láka. 
Že už by som rada videla aj iné štáty, ako štáty Európy. Že ani tej Ázii sa netreba báť..


Avšak keďže dnešný post a fotky Vás prenesú na pobrežie Seiny, čo tom som opäť vygúglila a spísala pre Vás tri najzaujímavejšie veci, ktoré ste o Seine pravdepodobne nevedeli.
1.Nábrežie Seiny je od roku 1991 zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO
 2.je 775 kilometrov dlhá
3. V Paríži sa cez Seinu klenie 37 mostov, 

Snáď Vás ten článok obohatil :)
Majte sa! :)

Vaša A. ♥
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hello everyone! 

If somebody say word ,,Paris", a lot of people imagine Eiffel Tower or river Seine. How proffesor taught us, Seine is river in the north of France. And a lot of slovak people knows Seine from one slovak poet E.B.Lukáč, cause he wrote beautiful poem called ,,Dunaj and Seine"
Dunaj is river in Slovakia and the point of that poem is about missing home. He studied in Paris and it wrote there, that Paris is beutiful, Seine too, but he missed home.
When I walked near to Seine, I was thinking about that poem. But not for missing home. No. I was thinking about how big the Earth is. And that somebody maybe think that Paris is so far from my country, but for me is still so near. That maybe I want to see something more, not only European states. That maybe Asia is not bad idea...Sometimes in school I can´t listen proffesors, cause I fly in my dreams in Thailand...

But today´s post is about Seine and Mr.Gúgl helped me again, so I will write you the best 3 things about Seine, which you probably didn´t know.
1In 1991, the Seine River, its banks and bridges were declared UNESCO’s World Heritage Site. 
2is a 777 kilometre long
3There are 37 bridges within Paris 

Hope it enriched you! :)Have a nice day ! 

Your A. ♥



You can find here les bouquinistes, selling old books and souvenirs along the river.
Pozdĺž rieky nájdete butiky, kde sa dajú kúpiť staré knihy a suveníry.





















Žiadne komentáre: