Ahojte !
Dnes to bude opäť článok z kuchynského súdka a rozhodla som sa pre môj najobľúbenejší koláč všetkých koláčov – s rebarborou a orechmi :)
Je to veľmi rýchly, chutný a svieži koláč nielen počas letných dní :) My doma rebarboru pestujeme na záhradke a keďže jej máme viac než dosť, zmrazujeme ju a ja sa z toho koláča môžem tešiť aj napríklad teraz, v marci.
Rebarbora rastie od mája do júna, potom ju už nie je vhodné konzumovať.
Ešte pred tým, než vám odhalím ten najlepší recept, vám čo - to o rebarbore napíšem.
Rebarobora obsahuje vodu, bielkoviny, sacharidy, vlákninu, tuk, železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík, sodík, zinok, mangán, meď, selén, omega3, omega 6 kyseliny, vitamíny A, B, C, E, K, luteín, betakarotén, kyselina listová, kyselina pantoténová a keďže obsahuje veľké množstvo kyseliny šťaveľovej, nemali by ju konzumovať ľudia s chorým žlčníkom a oslabenými obličkami.
* pozitívne vplýva na nervovú činnosť a pri problémoch s koncentráciou (vďaka vitamínom sk.B)
* podporuje krvotvorbu a predchádza vzniku srdcových ochorení (vďaka kys.listovej)
* posilňuje kosti, zuby a priznivo pôsobí na zápal žalúdka (vďaka vápniku)
* znižuje krvný tlak a pomáha pri odvodňovaní organizmu (vďaka draslíku)
* podporuje peristaltiku čriev a vyprázdňovanie čriev, čím preventívne pôsobí proti zápche (vďaka vláknin )
Možno niektorí taktiež pestujú rebarboru na záhradke, ale keďže predpokladám, že väčšina ju kupuje (ak by ste mali záujem, videla som ju v kauflande), rozhodla som sa vám ukázať ako vyzerá ešte predtým, než sa dostane do obchodu.
Potrebujeme:
300 g rebarbory
250 g masla
200 g polohrubej múky
200 g práškového cukru
2 lyžičky vanilínového cukru
4 vajcia
2 lyžičky kypriaceho prášku
150 g mletých vlašských orechov
50 ml mlieka
štipku soli
tuk na vymastenie plechu
práškový cukor na posypanie
Postup:
Rebarboru si umyjeme, ošúpeme a pokrájame na cca 2 cm malé kúsky. Zmäknuté maslo vymiešame s práškovým a vanilinovým cukrom do peny. Postupne zašľaháme žĺtky, pridáme preosiatu múku s kypriacim práškom, mleté orechy a mlieko. Nakoniec vmiešame tuhý sneh z bielkov, ktorý ( pre lepšiu tuhosť ) vyšľaháme so štipkou soli. Rúru vyhrejeme na 175/155 °C. Plech vytrieme maslom, vylejeme naňho pripravené cesto, navrch poukladáme rebarboru a snažíme sa ju ukladať v pravidelných radoch, ľahšie sa tak potom krája. V rúre pečieme 30min a po vychladnutí ho posypeme práškovým cukrom.
Majte sa a dobrú chuť !
A.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára