Celkový počet zobrazení stránky

sobota 19. marca 2016

Green fried egg


Ahojte !

Dnes som sa (ako správna chemička, ktorá má o 2 mesiace štátnice z chémie) rozhodla, že si nejaký ten pokus vyskúšam aj doma. Ide o zafarbenie volského oka na zeleno prírodnými farbivami a je to jednoduchšie, než sa môže na prvý pohľad zdať. Potrebujeme k tomu iba pár listov červenej kapusty a vajíčko.

Postup: Kúpime červenú kapustu, rozkrojíme ju napoly, pokrájame na menšie kúsky ( na jedno volské oko stačí za hrsť), dáme ich do pohára a zalejem vodou. Tento pohár dáme do hrnca s vodou a privedieme do varu. Po vare kapustu vyhodíme, ale výluh si ešte necháme. Necháme ho trocha vychladnúť  a tak doňho pridáme vaječné bielko. To je chvíľa, kedy sa nám mení farba na zelenú. Už to iba poriadne rozmiešame a môžme to vyliať na panvicu s trochou oleja. Po chvíli pridáme aj žĺtko a zelené volské oko je na svete  :)

A ako to funguje?
Červená kapusta je indikátorom, čo znamená, že mení farbu potravín, do ktorých je pridávaná a vďaka nej možno určiť, či sú tieto látky kyseliny alebo zásady. Ak ku výluhu z červenej kapusty pridáte ocot, voda sa zafarbí načerveno. Ale ak ku výluhu pridáme napríklad vaječný bielok, ktorý má zásaditý charakter, výluh zozelenie. Červená kapusta obsahuje vo vode rozpustný pigment antokyanín, čo je zložka, ktorá reaguje na kyseliny alebo zásady a to je vlastne príncipom celého pokusu :)

P.S : Ak máte obavy, že volské oko bude s príchuťou červenej kapusty, nebude ! Sľubujem ! :)

Dobrú chuť
A.







Žiadne komentáre: